Mitä on sivutoiminen yrittäjyys? Se voi tarkoittaa esimerkiksi yrittäjyyden testaamista osa-aikaisesti työn tai opintojen ohella tai keino pienen lisäansion tienaamiseen. Tällä kertaa aiheena blogissa on sivutoiminen yrittäjyys, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon sivutoimista yrittäjyyttä harjoittaessa ja miten toimii sivutoimisen yrittäjän laskutuspalvelu. Tervetuloa blogin ja tämänkertaisen kirjoituksen pariin, jos kaipaat aiheesta lisää tietoa.
Mitä on sivutoiminen yrittäjyys ja kenelle se sopii?
Yrittäjyys on yritystoiminnan harjoittamista ja sivutoiminen yrittäjyys tarkoittaa yleensä sitä, että yrittäjä harjoittaa yritystoimintaa, mutta se ei ole hänen päätoimeentulonsa. Pääasiallinen toimeentulo sivutoimisella yrittäjällä tulee silloin muusta lähteestä ja hän voi olla esimerkiksi toisen yrityksen palkkalistoilla palkansaajana, eläkeläinen tai opiskelija. Sivutoiminen yritystoiminta voi olla myös alasta riippuen kausittaista tai osa-aikaista alan sesonkien mukaisesti, jotka eivät aina ole ympärivuotisia. Sivutoiminen yrittäjyys toimii usein lisäansion hankkimiskeinona ja sitä kautta voi usein myös toteuttaa sellaisia taitoja, joita ei päätyössään pääse toteuttamaan tai se tuo elämään muuta tärkeää sisältöä. Sivutoiminen yrittäjä voi toimia monella eri toimialalla, joita voivat olla esimerkiksi vapaa-ajan palelut, konsultointi, käsityöt, liikuntapalvelut, suunnittelu tai kirjoitustyöt. Monille sivutoiminen yrittäjyys voi toimia väylänä uuden uran aloittamiseen. Sivutoimisen yrittäjän kannattaa olla tarkkana siitä, miten yrittäjyys vaikuttaa työttömyysturvaan.
Mikä yritysmuoto sopii parhaiten sivutoimiselle yrittäjälle
Sivutoiminen yrittäjä voi myös valita vapaasti yritysmuodon yritykselleen. Usein myös sivutoimiset yrittäjät valitsevat yritysmuodoksi toiminimen, varsinkin silloin, kun toimintaa pyörittää yksin, on se luonteva vaihtoehto. Toiminimen perustuskulut ovat suhteellisen edulliset verrattuna esimerkiksi osakeyhtiöön, jonka perustamiseen tarvitaan enemmän pääomaa. Osakeyhtiön perustaminen voi olla toimiva vaihtoehto myös, yrityksen toimialasta ja tavoitteista riippuen. Sivutoiminen yrittäjä voi toimia myös kevytyrittäjänä, jolloin hän ei tarvitse virallista Y-tunnusta, mutta voi sen myös halutessaan saada. Jos sivutoiminen yrittäjä valitsee kevytyrittäjyyden, hoitaa laskutuspalvelu hänen puolestaan laskutuksen ja muut paperityöt. Tällöin yrittäjän täytyy valita itselleen sopivin laskutuspalvelu palveluntarjoajien joukosta. Jos sivutoimista yrittäjyyttä harjoittaa päätyön ohella, kannattaa varmistaa omasta työsopimuksestaan, täytyykö siitä ilmoittaa omalle työnantajalle. Samalla alalla toimiminen ja kilpailevaa toimintaa harjoittaminen päätyön kanssa ei yleensä myöskään ole sallittua. Uuras Kevytyrittäjäpalvelu tarjoaa laskutuspalvelut sivutoimiselle yrittäjälle.